Telnet Nasıl Çalışır?

Telnet, internet ağına sahip bir bilgisayara, başka bir bilgisayarın bağlanması için geliştirilmiştir. Amacı size bir sunucu üzerinde konsol açarak, uzaktan erişim sağlamaktır. Hem bu görevi yapan programlara hem de protokole telnet adı verilmektedir.

Telnet hakkında genel bilgiye World Wide Web yazı içeriğinden ulaşabilirsiniz. Bu yazıda komutun nasıl çalıştırılacağından bahsedilecektir.

Telnet komutunun çalıştırılabilmesi için öncelikle bilgisayarınız üzerinde etkinleştirilmesi gerekmektedir. Örnek olması açısından Windows 10 işletim sistemi üzerinden nasıl etkinleştirebileceğiniz gösterilecektir.

  • Öncelikle Windows simgesi üzerinde sağ tuş yaparak, menünün üst kısmında yer alan “uygulamalar ve özellikleri” seçeneğine tıklıyoruz.

 

  • Sayfanın sağ kısmında yer alan “programlar ve özellikleri” seçeneğine tıklayarak ilgili sekmeye geçiş yapıyoruz.

 

 

  • Bu kısımda ekranın sol kısmında yer alan “Windows özelliklerini aç veya kapat” seçeneğine tıklıyoruz.

 

 

  • Listede “Telnet Client” yazısının yanında yer alan kutucuğu işaretli hale getirerek, “Tamam” tuşuna basıyoruz.

 

Bu işlemlerden sonra Telnet komutu cihazınız üzerinde aktif hale gelmiş olacaktır. Kontrol etmek için cmd komut istemini açarak “telnet” yazmanız yeterlidir. 

Aşağıdaki ekran karşınıza çıktığında adımları başarılı olarak tamamladığınızı anlayabilirsiniz.

Komutu çalıştırmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

    1. Terminal ekranı üzerinden (Komut istemi – CMD) “telnet” komutunu çalıştırdıktan sonra klavye üzerinde “O (o)” harfine tıklayın ve ardından “enter” tuşuna basınız.
    2. Yeni gelen komut satırına bağlanılmak istenen makinenin IP adresi yazılmalı ve en son hangi port üzerinden bağlanılacağı belirtilmelidir (Örnekte 80.port belirtildi).
  1.  
  1. Adres doğruysa komut satırı ekrana gelecektir.
  2. Daha sonra ilgili bilgisayara bağlanmak için kullanıcı adı ve şifrenin girilmesi yeterlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir