Telnet, internet ağına sahip bir bilgisayara, başka bir bilgisayarın bağlanması için geliştirilmiştir yani bağlantı için kullanılan terminallerden birisidir. Amacı size bir sunucu üzerinde konsol açarak, uzaktan erişim sağlamaktır. Hem bu görevi yapan programlara hem de protokole telnet adı verilmektedir.
İstemci ve sunucu arasında yer alan bir TCP/IP protokolü olan telnet, güvenli protokoller sınıfında yer almamaktadır çünkü bilgileri şifrelenmemiş olarak (Düz Metin – Plain text) aktarmaktadır.
Geliştirildiği zamandan bu yana farklı yeniliklere sahip olan telnet, teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgisayarlara işlemciyle gelmektedir. Böylece tekrar yüklenmesine gerek kalmamaktadır.
1969 Yılında geliştirilmeye başlanan bu protokol, o dönemde internet kullanıcılarının az olması ve alternatifinin olmaması nedeniyle devlet tarafından da kullanılmaktaydı. Daha sonraları gizli olması gereken bilgilerin şifrelenmemesi bir tehlike arz ettiği için kullanılmamaya başlanmıştır.
Günümüzde yaygın olarak kullanıldığı alan, BBS (Bulletin Board Systems – Bilgisayarlı Bilgi Sistemi ) gibi sistemlere internet üzerinden erişebilmek içindir. Aynı zamanda programlara verilen komutları test etmek ve hataları tespit etmekte kullanılmaktadır. Nasıl çalıştığını anlamak için aşağıda linki bulunan ilgili yazıma göz atabilirsiniz.
Şadi Evren Şeker’in “İnternet Nasıl Çalışır?” adlı video serisinden yola çıkarak, kendisi ile birlikte bir e-kitap yayınladıktan sonra, Kodlayarak Hayat üzerinde de herkesin videoların özetine ve kaynaklarına kolaylıkla ulaşabileceği bir eğitim serisi oluşturmak istedim. Serideki tüm yazıları bu kategori altından bulabileceğiniz gibi; her bölümde, bölümün konusuna ilişkin video’ya da erişmeniz mümkün.