TCP/IP (Transport Control Protocol/Internet Protocol) Modeli

Yazı İçeriği

TCP/IP (Transport Control Protocol/Internet Protocol)

OSI modelinde bulunan 7 katmanın aksine, TCP/IP modelinde 4 katman bulunmaktadır.

TCP/IP modelinde her katman kendine eş olan diğer bir katman ile iletişim kurarak, görevine uygun olan kontrolleri yaparlar. Örneğin ağ katmanı ‘paketlerin nasıl yolunu bulacağı’ ile ilgili soruları sorarken, fiziksel katman ‘elektrik sinyalleri’ ile ilgili kontrolleri yapmaktadır.

Link Katmanı

OSI modelinde fiziksel katman ve veri bağlantı katmanına karşılık gelen link katmanı, verinin hangi yol aracılığı ile gönderileceğini belirlemede rol oynamaktadır.

Link katmanı aynı zamanda iletişim ortamının özelliklerini, haberleşme hızını ve kodlama şemasını da belirlemektedir. Bu katmanda çalışan protokollere örnek olarak Ethernet, Wİ-Fİ, Token Ring ve ATM verilebilir.

Ağ Katmanı

Ağ katmanı üzerinde IP (Internet Protocol) çalıştığı için, IP katmanı olarak da adlandırılmaktadır. Bu katmanda verilerin gönderilmesi ve gideceği adrese yönlendirilmesi sağlanmaktadır.

IP (Internet Protocol) adresinin ağ için önemini daha önceki bölümlerde belirtmiştim. Örneğin Dünya’nın bir ucundan diğer ucuna bir IP adresinin nasıl bir yol izleyeceği (yönlendirileceği), ağ katmanı tarafından kontrol edilmektedir.

Taşıma Katmanı

Taşıma katmanı verilerin nasıl gönderileceğini belirlemektedir. Bilindiği üzere IP üzerinde TCP(Transfer Control Protocol) ve UDP(User Datagram Protocol) olmak üzere iki protokol çalışmaktadır.

TCP daha çok normal veri aktarımında kullanılırken, UDP medya aktarımlarında kullanılır. Fakat iki protokol arasındaki en önemli fark, TCP’nin UDP’ye göre daha güvenilir olmasıdır. Bunun sebebi de göndermiş olduğunuz paketlerin hepsinin karşı tarafa ulaştığını garanti etmesidir. Fakat UDP’de aynı durum söz konusu değildir.

 

NOT: TCP kontrol işleminden dolayı bir dezavantaj olarak UDP’ye göre daha yavaştır.

 

Bu bölümde taşıma katmanı, TCP üzerinden gidilerek anlatılacaktır.

TCP genel olarak yüksek alana sahip olan verileri 1500b paketlere bölme işlemini gerçekleştirmektedir. Daha sonrasında her paketi bir sıraya koymaktadır ve bu paketlerin gideceği portları ayarlamaktadır.

En son tıkanıklık (congestion) kontrolü yapılmaktadır. Örneğin paket gönderdiğiniz adresde, paket yoğunluğu var ise ya da göndermeniz gereken daha fazla paket var ise TCP bu tıkanıklığı algılayarak paketlerinizi yavaşlatma imkanına sahiptir. Böylelikle karşı tarafa gönderilecek olan paketin kaybolmamasını sağlamaktadır ve paketler karşı tarafa doğru bir şekilde ulaştırılmaktadır.

Uygulama Katmanı

Bağlantı kurabilmek için bir uygulama çalıştırmamız gerekmektedir. Örneğin bir web sunucusuna bağlanacaksanız, kendi iletişim aracınızdaki web gezgini ne ise, karşı tarafta onunla bağlantıya geçilmesini uygulama katmanı sağlamaktadır. Eğer farklı bir uygulamaya paket gönderilirse cevap alınamaz çünkü iki uygulamanın karşılıklı bağlantıya geçtiği protokol ile diğerleri aynı değillerdir. Örneğin HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) bir web sitesi protokolüdür ve dolayısıyla bağlantıya geçeceği uygulamalar ile Http protokolünün kontrolü gerçekleştirilir.

Şadi Evren Şeker’in İnternet Nasıl Çalışır? adlı video serisinden yola çıkarak, kendisi ile birlikte bir e-kitap yayınladıktan sonra, Kodlayarak Hayat üzerinde de herkesin videoların özetine ve kaynaklarına kolaylıkla ulaşabileceği bir eğitim serisi oluşturmak istedim. Serideki tüm yazıları bu kategori altından bulabileceğiniz gibi; her bölümde, bölümün konusuna ilişkin video’ya da erişmeniz mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir