Yazı İçeriği

İnternet Nedir?

Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere internet, donanım ve yazılım olmak üzere ikiye ayrılabilir. Donanım kısmında iletişimin doğru kurulabilmesi için birçok cihaz (sunucu, istemci vb.) ve bağlantılar bulunurken, yazılım kısmında ise protokoller ve paketler yer almaktadır.

İnternet Donanımı

İnternet donanımının yapısı incelendiği zaman, en uç noktada istemci bilgisayarları (vb. bağlantı cihazları) ve onların haricinde ana akış hattı üzerinde sunucu ve yönlendiriciler (router) yer almaktadır. Bu ağlardan herhangi bir bağın hasar görmesi durumunda, diğer bir ağ üzerinden internetin sağlanması mümkün olmaktadır.

İnternet Yazılımı

İnternet yazılımını protokoller ve paket anahtarlama olarak iki başlık altında incelememiz mümkündür. Yapısı itibari ile katmanlardan oluşan internet, internet protokolünü ağ katmanı üzerinde barındırmaktadır. Fakat internet protokolünün yapısını detaylı olarak incelemeden önce paket anahtarlamanın bilinmesi, internet yazılımının mantığını kavramak için yararlı olabilir.  

Paket Anahtarlama

Paket anahtarlama işleminin tarihine bakıldığı zaman, geçmişte bu işlem için kullanılan ilk yöntemlerden biri, kişiye özel kanal tahsis edilmesiydi. Kanalın tahsis edilmesi ile birlikte, yetkili kişi müşterinin kablosunu bağlantı kurmak istediği diğer kişinin kablosuna bağlayarak iletişimi sağlamış oluyordu. Fakat bu yöntem aynı zamanda maliyetli ve uğraştırıcı olduğu için insanlar tarafından çok da tercih edilmedi. Fakat aynı yöntem sunucular için tercih edilebilen bir yöntemdi.

İki bağlantı noktasının, olası tüm hatlar ve bağlantı noktaları üzerinden birbirine bağlanmayı denemesine paket anahtarlama adı verilmektedir. Paketler bu yollar üzerinden ulaşılabilecek en uygun yolu yönlendiriciler sayesinde tercih etmektedirler. 

Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere, turuncu olarak simgelenen yönlendiriciler, ağ noktaları üzerinde bir IP’nin bir sonraki noktasını belirlemektedirler. Örneğin, bir IP yola çıktığı zaman hangi yollardan geçerek hedefe varacağını kesin olarak bilemez. Dolayısıyla her gittiği diğer bağlantı noktasındaki yönlendirici, onun bir sonraki yönünü belirler ve böylelikle gideceği yere ulaşımı sağlanır.

İnternet Politikaları

İnternet üzerinde en alt basamakta bulunan domain ismi sağlayıcıları (Domain name registrar), belirli kuruluşlara (NIC) bilgilerini iletmek zorundadırlar. Ve onların bağlı olduğu NIC (Network Information Center) adı verilen kuruluş da diğer üst katmanlarda bulunan kuruluşlara bilgi vermektedirler. Bu şekilde katmanlardan oluşan bir internet politikası mevcuttur ve her katmanda ilgili şirket ya da kuruluşlardan oluşmaktadır. Aşağıdaki resimde bu kuruluşların isimleri ve katman şeması gösterilmiştir.

NOT: Bu tür kuruluşların amacı internet ile ilgili meydana gelen sorunlara çözüm bulmaktır. Aynı şekilde bu kuruluşlara benzeyen fakat şemada yer almayanlar arasında IEEE, IETF, IESG, RFC gibi kuruluşlarda aralarında yer almaktadırlar.

Şadi Evren Şeker’in İnternet Nasıl Çalışır? adlı video serisinden yola çıkarak, kendisi ile birlikte bir e-kitap yayınladıktan sonra, Kodlayarak Hayat üzerinde de herkesin videoların özetine ve kaynaklarına kolaylıkla ulaşabileceği bir eğitim serisi oluşturmak istedim. Serideki tüm yazıları bu kategori altından bulabileceğiniz gibi; her bölümde, bölümün konusuna ilişkin video’ya da erişmeniz mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir