Yazılım Testi Nedir? & Birim Testler

Yazı İçeriği

Yazılım Testi Nedir?

Yazılım testi, beklenen sonuçlar ile mevcutta var olan değerlerin eşleşip eşleşmediğini kontrol edilmesini sağlamaktadır.

Test sonucunda, proje içerisinde yer alan error ve/veya eksik gereklilikler de tespit edilebilmekte ve böylece testler ile gerekli düzelmeler yapılabilmektedir.

Yazılım testleri günümüzde büyük bir önem teşkil etmektedir. Bunun başlıca sebebi ise ürün içerisinde sonradan bulunabilecek herhangi bir bug ve/veya güvenlik açığının, büyük tutarlarda ödemeler yapılmasına neden olabilecek olmasıdır.  

Test Çeşitleri Nelerdir?

Yazılım testlerini çeşitlerine göre 3’e ayırabilmemiz mümkündür:  

  • Fonksiyonel testler: Unit, Integration, Smoke, Localization, Globalization …

 

  • Fonksiyonel olmayan testler: Performance, Volume, Usability …

 

  • Bakım testleri: Mainteance, Regression …

 

Bu üç başlık altında 150’den fazla test tipi bulunmakla birlikte, bunların her biri her projede uygulanmamaktadır. Testlerin kullanılabilirliği, projenin ihtiyaçlarına göre şekil almakta ve buna göre filtrelenmektedir.

Seviyelerine Göre Testler

Testleri seviyelerine göre ayıracak olursak, 4 başlık altında incelememiz mümkündür:

  • Unit testi: Proje içerisinde yer alan en küçük kod parçasının (çoğu zaman işlevsel bir fonksiyonu) test edilmesini sağlamaktadır.

 

  • Entegrasyon testi: Birim testlerin birbirleri ile çalışanlarını gruplandırır ve bu gruplandırmanın doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol eder.

 

  • Sistem testi: Entegrasyon testi, sistemin hem genel olarak hem de farklı kısımlarının birlikte çalışmasını sağlar. Tüm sistemin kabul testine göndermeden önce kullanıcının istediği şekilde çalışmasını sağlar.

 

  • Kabul testi: Diğer testler gibi geliştirme aşamasında geliştiriciler tarafından değil de ürünün kullanıcıları tarafından, ürün yürürlükte iken çalışıp çalışmadığını doğrulayan kısımdır.

 

Sitem testi, entegrasyon testinin ve entegrasyon testi ise unit testinin olmak üzere birbirlerinin üzerine inşa edilmişlerdir.

Birim Testi Nedir? (Unit Testing)

Unit testlerinde, bir işlevin test edilmesi için bir kod bloğu yazılır ve daha sonra uygulama dağıtıldığı zaman, bu test verisi projeden otomatik olarak kaldırılır.

Birim testi yapmak her ne kadar zaman kaybı ve küçük bir detay olarak gözükse de uzun vadede, sistem testi yaparken daha büyük problemlerin ortaya çıkmasını önlemektedir. Aynı zamanda iyi yazılmış bir Unit testi, o projenin dokümantasyonunu da sağlamaktadır.

Test yazılırken dikkate alınan TDD (Test Driven Development) hakkında bilgi edinmek isterseniz, aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir