Domain Türleri & DNS (Direct Name Server)

Yazı İçeriği

Domain Türleri

Domain türleri kendi içerisinde ayrılarak adlandırılmaktadırlar. İnternet adreslerinde orta kısımda yer alan kısım asıl domain ismini içermektedir. Bu isimleri belirli bir ücret karşılığında ve daha önce kullanılmamış olması koşulu ile siz belirleyebilmektesiniz.

Alt domain (Subdomain) olarak belirtilen ilk kısmı yine siz belirleyebilmektesiniz. Mevcut domain haricinde extra bir domain almak yerine, mevcut domain isminin uzantısı olarak ayrı bir dizin oluşturulmasını sağlamaktadır. Diğer yandan size hangi adres uzantısına bağlanacağınızı da göstermektedir.

Son kısımda yer alan ve üst düzey domain (top level domain – TLD) olarak geçen domainler websitelerinin kategorilerine göre ccTLD ve gTLD olarak ayrılmaktadırlar. “.com, .edu, .org ve .net” en yaygın bilinen üst düzey domain uzantıları arasında yer almaktadır. 

ccTLD (Country Code Top Level Domain), ülke alan kodu olarak tanımlanabilmektedir. Örneğin United States için .us ya da Türkiye için .tr kullanılmaktadır. 

gTLD (Generic Top Level Domain) ise genel üst seviye domainleri içermektedir. Çoğunlukla özel bir kullanım alanı için oluşturulmaktadırlar. Örneğin eğitim alanında .edu kullanılırken, devlet sahalarında .gov veya kar amacı gütmeyen kuruluşlar için .gov kullanılabilmektedir. 

NOT: Domain isimlerinin belirli veri sunucularında tutulması gerekmektedir. Örneğin bir A şehrinde alınan domain ismi A şehri bölgesinde bulunan sunucularda tutulmaktadır ve ayrıca bu sunucular, diğer domain ismi tutan sunuculara alınan ismin bilgisini vermektedirler. Böylece alınan ismin, tekrar başka bir yerde alınmaması sağlanmaktadır.

DNS (Direct Name Server)

Dns, insanların anladığı ve kullandığı alan isimlerini, bilgisayarlar arasındaki iletişimde kullanılan IP adreslerine çevirmek için kullanılmaktadır. Dünya üzerinde bulunan tüm alan isimleri tek bir dns üzerinde tutulamayacağı için, birden fazla dns bulunmaktadır. Dolayısıyla yapısı itibari ile dağınık bir dns şebekesi söz konusudur.

Dns bilgilerinize bilgisayarınızın terminalinden kolaylıkla erişebilmeniz mümkündür. Bunun için terminalinize nslookup komutunu girmeniz ve daha sonra neye bakmak istediğinizi söylemeniz gerekebilir. Örneğin varsayılan sunucu bilgilerinize erişebilmek için ‘nslookup server’ komutunu çalıştırabilir ve size bağlı olan isim sunucularınızın bilgisine ulaşabilirsiniz. Öğrenmek istediğiniz herhangi bir sitenin dns bilgileri ise ‘nslookup sitenin adı’ (nslookup kodlayarakhayat.com gibi) komutunu kullanabilirsiniz.

Eğer isterseniz bu komutlar kullanılarak sunucunuzu değiştirebilmenizde mümkündür.

Dns Nasıl Çalışır?

Bir web sitesine bağlanırken izlediği yol aşağıdaki gibidir;

  1. Bizim IP adresimizden çıkan veri, ilk olarak yerel sunucuya giderek bu sitenin IP adresini istemektedir.
  2. Yerel sunucu da onu, domain isminin bulunduğu sunucuya yönlendirmektedir.
  3. Daha sonra önce top level domain ve sonrasında subdomain sorgulanmaktadır.
  4. Son olarak veri belirli sunuculara yönlendirilerek hedef siteye ulaşılmaktadı

Şadi Evren Şeker’in İnternet Nasıl Çalışır? adlı video serisinden yola çıkarak, kendisi ile birlikte bir e-kitap yayınladıktan sonra, Kodlayarak Hayat üzerinde de herkesin videoların özetine ve kaynaklarına kolaylıkla ulaşabileceği bir eğitim serisi oluşturmak istedim. Serideki tüm yazıları bu kategori altından bulabileceğiniz gibi; her bölümde, bölümün konusuna ilişkin video’ya da erişmeniz mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir